	AYDF 25 Program Overview (subject to change)				
	Thursday 17th July (Day 1)				
8:30 AM	ARRIVE @ The Space Dance and Arts Centre				
8:30 AM	Registrations (90 mins)				
10:00 AM	Welcome To Country (30 mins)				
10:45AM- 11:15AM	Official Welcome (45 mins)				
11:15 AM	All: New York Hustle Dance Workshop (75 mins)				
12:30 PM	LUNCH BREA		AK (60mins)		
		Stream	Professional Development Stream		
1:30 PM		ce Workshops x 5 rooms mins)			
2:30PM-2:40PM	Break & Swap Spaces		Workshop 1: The Starting Point (60 mins) Workshop 2: Teaching Skill Set Youth Dance		
2:40 PM	Session 2: Youth Dance Workshops x 5 rooms (80 mins)				
4PM-4:15PM	Break & Swap Spaces				
4:15 PM	Independent Attendees: Learn a work for performance night (1 hour, 45 minutes)	Company Attendees: Rehearsal time (1 hour, 45 minutes)	Focus (90 mins)		
6:00 PM		END OI	FDAY		
	Friday 18th July (Day 2)				
	Youth	Stream	Professional Development Stream		
8:30 AM	ARRIVE @ The Space Dance and Arts Centre				
9:00 AM	All: Group Warm up (30 mins)				

9:40AM-10:40AM	Session 3: Youth Dance Workshops x 5 rooms (60 mins)		Workshop 3: Safe Dance Practices Building a Secure and Supportive Body (50 mins) Workshop 4: Mental Health Awareness and Strategies for Working with Young People (50		
10:40AM- 10:50AM	Break & Swap Spaces				
10:50AM- 11:50AM	Session 4: Youth Dance Workshops x 5 rooms (60 mins)		mins) Workshop 5: Evolving Child Safety in Dance (50 mins)		
11:50AM-12PM	Come together & then split into 3 x groups for travel				
12PM-1:30PM	Travel to venues (90 mins)				
1:30PM-2:30PM				Excursion Stream 3: Chunky Move Venue Tour and History	
2:30PM-4PM	Travel to venues (60 mins)				
4PM-5PM	Excursion Stream 1: Lucy Guerin Inc at WXYZ Studios Excursion Dancehouse an Work		d Street Dance	Excursion Stream 3: Chunky Move Venue Tour and History	
5PM-6PM	Travel to Dancehouse (60 mins)				
6PM-7PM	All: Watch the "My Black Dog" film at Dancehouse in the Sylvia Staehli Theatre				
7:00 PM	END OF DAY				
	Saturday 19th July (Day 3)				
	Youth Stream		Profession	onal Development Stream	
8:30AM	ARRIVE @ The Space Dance and Arts Centre				
9AM-2PM	Technical Rehearsal for Performance		Workshop 6: Connecting with Melbourne's		
	Showcase		Street Dance Community (90 mins)		
	Session 5: Youth Dance Workshops x 3 (105		Workshop 7: Empowering and Educating on		
2PM-3PM	mins each) First Nations Protocols (90 mins) LUNCH BREAK (60 mins)			uona Fiolocoia (ao ililia)	
3:15 PM	Dress Rehearsal				
0.10 1 W	Diodo Nonodiodi				

5:30PM-6:15PM	DINNER BREAK (45 mins)						
7:30PM-9:30PM	Performance (2 hours including 10 minute interval)						
9:30 PM	END OF DAY						
	Sunday 20th July (Day 4)						
	Youth Stream	Professional Development Stream					
9:00 AM	Arrive @ The Space Dance and Arts Centre						
9:15AM-10:15AM	All: Warm up / Partner reconnection / Stretch / Massage / Meditation (60 mins)						
10:15AM- 10:30AM	Break & set up for World Cafe Event						
10:30AM- 12:30PM	All: World Café Connection Event (120 mins)						
12:30PM-1:30PM	LUNCH BREAK (60 mins)						
1:30PM-2:30PM	Session 6: Youth Dance Workshops x 5 rooms (60 mins)	Workshop 8: Connection and discussions of Youth Dance Australia (60 mins)					
2:30PM-4:30PM	All: Cypher Event (120 mins)						
4:30PM-5:30PM	All: Festival Wrap Up Session (60 mins)						
5:30PM-6PM	END OF FESTIVAL						

AYDF 2025 Pro Stream Workshop Descriptions (subject to change)

Thursday 17th July (Day 1)

Hustle (75 mins)

Often referred to as the "New York Hustle" - a unique partner dance, with basic steps that often resemble salsa dance.

Workshop 1: The Starting Point (60 mins)

A space for new educators, aspiring youth leaders, and seasoned dance practitioners to meet and reconnect. New and old members of the Youth Dance Community will give introductions, updates and discuss current contexts of the Youth Dance landscape. What are our current challenges in becoming effective leaders within dance spaces, organizations and communities, and what are we doing to navigate these challenges?

Workshop 2: Teaching Skill Set - Youth Dance Focus (1hr 30mins)

Ideal for new educators, dance studio owners, teachers, aspiring youth leaders, and experienced dance practitioners, this workshop will deepen your understanding of working with young and emerging dancers. How do we maintain empathy when we teach in all facets of our practice, whilst still challenging and encouraging self-accountability for our students?

Friday 18th July (Day 2)

Group warm up (30 mins):

Warm up for the day, reconnecting yourself and finding your energy.

Workshop 3: Safe Dance Practices: Building a Secure and Supportive Body (50mins)

Join this practical workshop focused on safe movement for dancers. Designed

Workshop 4 Mental Health Awareness and Strategies for working with young people (50mins)

This workshop explores the importance of mental health

Workshop 4 Evolving Child Safety in Dance (50mins)

This workshop provides a broad overview of child safety across the country, tracing its progression from for educators, dance teachers, studio owners, and both pre-professional and professional dancers, it covers injury prevention, warm-up, recovery, and stretching. Participants will gain key insights on safe dance practices, foundational anatomy, and receive Performance Medicine resources, plus post-festival access to the Ausdance VIC Safe Dance PD course.

awareness when working with young dancers. Learn practical strategies to create a supportive environment, recognise signs of mental health challenges, and foster resilience. Through discussion and guidance, gain the tools to promote well-being and positive engagement in dance settings.

past practices to current standards. Rather than focusing solely on regulations, we will explore conceptual approaches to working with young people while ensuring a safe and supportive environment. Participants will gain insight into key child safety frameworks, learn how to access essential resources, and engage in facilitated discussions on practical strategies for identifying and managing concerns. This session aims to equip dance leaders, educators and practitioners with the knowledge and confidence to foster safer spaces for young dancers.

Excursion 1:

Welcome and introduction to Lucy Guerin Inc at WXYZ Studios. Watch a film on Lucy's history of work and join Lucy herself in conversation on the history of LGI & WXYZ, plus an opportunity for a Q&A. Bring your questions!

Excursion 2:

Start with a Street Dance Workshop led by an Industry leader, followed by a chat about Dancehouse and their offerings, youth connections and presenting work.

Excursion 3:

Explore Chunky Move with a tour of the venue and enjoy a presentation on the history and current context of Chunky Move. Includes a chat with an award-winning choreographer in residence and Q&A on everything Chunky Move related.

Viewing of "My Black Dog" film by Fling Physical Theatre at Dancehouse in the Sylvia Staehli Theatre

My Black Dog is a powerful film exploring youth mental health, particularly in regional areas. Co-designed with young people, it offers an honest portrayal of the struggles adolescents face, from self-worth and body image to social media pressures and unstable homes. The film blends narrative, text, movement, and physical theatre to express both the

challenges of mental illness and the connections that support young people. Following a tight-knit Year 10 class, it highlights personal struggles, generational gaps, and under-resourced systems. Rather than offering resolutions, My Black Dog encourages conversation and connection, serving as a catalyst for change in youth mental health discussions.

Saturday 19th July (Day 3)

Workshop 6: Connecting with Melbourne's Street Dance Community (90mins)

Join us for an immersive conversation exploring the culture of Melbourne's vibrant street dance scene. Designed for dancers, educators, and enthusiasts, this workshop delves into the rich culture, history, and community connections that shape street dance. Engage with local artists, discover key events and spaces, and learn how to authentically connect and contribute.

Workshop 7: Respectful Engagement with Aboriginal and Torres Strait Islander Contemporary Dance (90mins)

This workshop explores the cultural grounding, creative processes, and reception of contemporary Aboriginal and Torres Strait Islander dance practices. Through discussions and interactive activities, attendees will gain insights into teaching with cultural sensitivity and respect, fostering meaningful engagement with these rich traditions while empowering ethical and informed approaches to dance education.

Attend the Youth Performance Dress Rehearsal and receive a ticket to the full performance as part of your festival experience. Featuring works from Australia's top youth dance companies and a special piece for independent youth dancers, this two-act showcase presents a dynamic mix of contemporary and street dance styles.

Sunday 20th July (Day 4)

Warm up / Partner reconnection / Stretch / Massage / Meditation (60mins):

Relax and regenerate after an adrenaline-fueled performance night. Work in pairs or solo to reconnect with the body and give it some love. If you are comfortable, give and get a bit of touch, stretch out the body and then start doing some light free-thinking movements. Work with a partner to open up new avenues for movement.

World Cafe Event (120mins)

World Café Connection Event is a structured, interactive discussion format designed to foster meaningful conversations and idea-sharing in a relaxed, café-style setting. Participants rotate between small groups, engaging in multiple rounds of dialogue on key topics, with facilitators guiding discussions. The goal is to encourage collaboration, diverse perspectives, and the exchange of insights in an inclusive and engaging way.

Workshop 8:

Connection and discussions with Youth Dance Australia (2x30mins)

CYPHER Event (120mins):

A big last energy exchange. Reflect on everything you have learnt through the week, the styles, the techniques, the energies and the practices. They are now yours, carry them with you and allow them to shift your understanding of dance. Work within your new expanded toolkit to unlock your freestyle, and then share with the group. Watch other people's learnings and progress and hype them up. Move from small cyphers to big cyphers to a free space of exploration. Lead, follow, observe, play, create, explore, guide, embellish, reflect, hype, enjoy and love.